Pomorsko športsko ribolovno društvo “Pelegrin” iz Stomorske osnovano je 1974. godine. Udruga  na otoku Šolti ima najbrojnije članstvo. Inicijativu za osnivanjem pomorsko-športskog ribolovnog društva potaknula je nekolicina mještana.  Ljubav prema svom mjestu i stoljetna stomorčanska pomorska tradicija  se nastavlja kroz nove generacije.

Od osnivanja članovi društva  održavali su razna sportska natjecanja te  se brinuli o čistoći obale i podmorja. U prvih desetak godina  uspjeli su urediti istezalište za brodove (1976. godine) i sanirati 40 metara rive. Slijedečih nekoliko godina održavalo se postojeće stanje,da bi se nakon Domovinskog rata betoniralo 100 metara obale,odnosno istočni dio mjesta koji se proteže do  Đige. Time je Stomorska dobila čvrstu obalu,šetnicu,pristanište i vezove za nautičare.

S obzirom na to da je uređenjem luke i lučice Stomorska postala još atraktivnija, ali i sigurno mjesto za nautičare, PŠRD “Pelegrin” 1999. godine ostvaruje prvu koncesiju za naplatu privezišta u dijelu luke otvorene za javni promet.Pokrenut je nautički turizam s ciljem razvoja mjesta. Uređeno je privezište i postupno se opremila riva priključcima za struju i vodu, a zarada stečena tom aktivnošću uložila se u Stomorsku.

2006. godine Društvo je sagradilo zgradu u kojoj se danas nalaze društvene prostorije.Gornji kat te zgrade  poklonjen je Općini Šolta U prostorijama za nautičare osiguran je  tuš, WC, Internet, te  službenik i dva privezivača brodova tijekom nautičke sezone. Društvo se i nadalje bavi uređenjem rive i istezališta za brodove.

Jedrenjak

Pelegrin je  poklonio svome mjestu novu kamenom obloženu rivu.Dvjesto metara rive i stivanski mul sa posvetom Obnovio PŠRD”Pelegrin”2015.godine svjedočit će o vremenu i aktivnosti članova.

PŠRD “Pelegrin”  aktivno sudjeluje u društvenom životu otoka Šolte kroz važne manifestacije,te novčano pomaže mnoge udruge. Najvažnije aktivnosti  su “Kup Šolte u udičarenju” ,“Šoltanska regata“i regata “Giričić”,Tradicijsku”Šoltansku regatu” društvo organizira u suradnji s JK”Zenta” iz Splita.Radi se o obnovljenoj  regati, prvi put održanoj 1946. na ruti “Labud“ (Split) – Stomorska -“Labud”, a od 2006. ponovo se jedri pod nazivom “Kup Zente”, na ruti Zenta (Split) -Stomorska – Zenta.

U sportskom dijelu lučice nalazi se 140 vezova za male brodice, 25 vezova za jedrilice, 2 veza za megajahte, odnosno brodove do 35 metara. U dijelu luke na zimskom vezu vezano je  6 turističkih brodova.

 

Predsjednik društva: Drago Koludrović