Otvaranjem Skupštine 12.kolovoza 2018.godine predsjednik društva Drago Koludrović zahvalio se nazočnima na  Skupštini, te se u ime Društva zahvalio onima koji su pridonosili i svima koji i danas pridonose radu te djeluju za dobrobit Stomorske.  Date su uvodne napomene vezane za ”Pelegrin”u razdoblju od četiri godine i kratki prikaz provedenih aktivnosti, te upozoreno na bojazan za daljnji rad Društva i nova događanja koji se odnose na upravljanje i naplati vezova u luci Stomorska .

Četiri protekle godine pamtit će se prvenstveno po izgradnji rive u dužini 220 metara i Stivanskog mula koji su dali novi izgled Stomorske. Osnovni motiv sanacije rive bilo je urušavanje obale. Postavili su se lanci za privez brodica u mandraču, te saniralo istezalište sa novim vinčom.Danas se mogu izvlaćiti brodovi dužine do deset metara i težine 5,5 tona. Premda je istezalište u funkciji,radovi nisu završeni,a ne postoji ni zadovoljstvo kvalitetom izvršenih radova.

Obnovljena je i zgrada Pelegrina a radovima je obuhvaćen gotovo cijeli prostor Društva (vanjsko žbukanje, krov, zamjena cijevi vode, keramike i unutarnjeg uređenja). Time se pridonijelo očuvanju zgrade i boljim uvjetima te uslugu korisnicima.Radovi u prostoru tuševa i wc nisu korektno napravljeni.Završetkom sezone prići će se rješenju problema.

Radilo se na idejnom rješavanju izgleda luke Stomorska u predstojećim radovima ŽLU,te je prihvačen prijedlog za postavljanje dva čvrsta mula za vezivanje brodica koji se sada nalaze ispod “Belovih kuća”i prema Đigi.

PŠRD”Pelegrin” sudjelovao je u svim šoltanskim akcijama te  se donacijama pomoglo svih koji su to zatražili pomoć (regate Zenta i Giričić, balotari udruge”Ravanac”, memorijal “Janko Vlak”, proslava Sv.Nikole, ljetna događanja u Stomorskoj, krnjerval, dječji vrtić Grohote, Udrugu “Ruzmarin”, sudjelovali se na udičarenju kupa “Šolte”, novčano pomogli snimanje CD-a ženske klape,donacija uređenja “stare škole”u iznosu 118 000 kuna. Iako su u dokumentima sve navedene, danas se teško prisjetiti svih aktivnosti i udruga kojima se pomoglo.

S ciljem rješavanja problematike pomorskog dobra u uvali Stomorska u kojem je uključen PŠRD”Pelegrin” ostvarili su se i održale veze sa brojnim udrugama, ustanovama i ljudima koji su  pomogli, a to su spremni napraviti i danas.  Predsjedništvo je u ovoj godini imalo 7 sastanaka.U vezi Natječaja za upravljanje lukom Stomorska odradilo se isto toliko sastanaka sa Općinom Šolta, sportskim ribolovnim društvima sa Šolte, Mjesnim odborom Stomorska, općinskim vjećnicima Stomorske, komunalnim poduzećem Basilija, ŽLU i Županijskim uredom za pomorstvo i turizam.

Povjerenstvo za upravljanje lučicom bilo je aktivno sve četiri godine. Kvalitetno je odradilo svoj dio posla na sređivanju stanja u lučici. Popisana su sva plovila u luci i napravljena je usporedba s prijašnjim popisima. Na temelju ove aktivnosti, sada je jasno tko koristi vez i pod kojim uvjetima. Članovima je dato na korištenje 10 novih vezova po listi prioriteta.

Ova je godina financijski bila naročito uspješna, premda se živilo s neizvjesnošću u vezi isteka koncesije i budućnosti „Pelegrina“.

Naime, PŠRD „Pelegrin” postoji 44 godine i prvo je društvo na Šolti koje je započelo s nautičkim turizmom, što je ostavilo značajni trag u razvoju infrastrukture u Stomorskoj. Prošle godine raspisivanjem Natječaja ŽLU za naplatu vezarine i upravljanje lukom Stomorska, vječnici u opčinskom vijeću opčine Šolta,a porijeklom iz Stomorske i općina Šolta je izignorirala trud generacija mještana koji su izgradile ovo šta danas Stomorska ima.Postojale su „namjere“ da komunalno poduzeće Basilija upravlja lukom Stomorska, uz kombinaciju s privatnim bliskim osobama. Vidimo da je dugogodišnji trud Predsjedništva ”Pelegrina” da se izbori za nastavak upravljanja lukom Stomorska zamalo propao.

Razumijevanjem stanja i pravičnosti, sagledavanjem činjenice da je “Pelegrin” uspješno koncesionirao lukom Stomorska, doglednom izgradnjom Đige i ostalim sadržajima, poništen je navedeni Natječaj i stanje je vraćeno na početak. Direktnom nagodbom potpisan je Ugovor PŠRD “Pelegrin“ sa Županijskom lučkom upravom za upravljanje i naplatu priveza u luci Stomorska prema dašnjim uvjetima.

Današnj podaci dokazuju povećanje posjeta luci,a uočen je intenzivniji posjet velikih brodova i jahti koji mjestu daju novu prepoznatljivost,te omogućuju kontinuirani rad ugostiteljima i iznajmljivačima te pridonose razvoju turizma u mjestu.

Postoji bojazan šta ako upravljanje lukom u ime Pelegrina preuzmu osobe kojima Pelegrin služi za osobnu korist? Stoga ovom prilikom presjedavajući Drago Koludrović postavlja pitanje članovima PŠRD“Pelegrina““ što doista želimo i na kojim postavkama želimo usmjeriti budući razvoj i aktivnosti Udruge“?

Hoćemo li ostaviti Pelegrin mještanima koji su ga i stvorili ili prepustiti drugima a da prvotno nismo sigurni da će se novci i dalje ulagati u dobrobit mjesta i luke? Postoji stav  da su upravo mještani ti koji znaju što mjestu treba, a sve uvažavajući novi kontekst upravljanja sukladno odredbama ŽLU.

Ipak upornim radom Predsjedništva vidljivi su znatni pomaci u protekle četiri godine, kako na financijskom i investicijskom smislu, tako i na međuljudskim odnosima. Kao trenutnom voditelju Društva, želja mi je da Društvo i u budućnosti opstane. Također bih volio da budemo sigurni da će se novcima koji se zarade od vezarina omogućiti daljnje aktivnosti koje pridonose lučici i mjestu.Revizija poslovanja sudskog vještaka 2017.godine pokazala je u ispravan rad ovog Predsjedništva,. Isto tako Nadzorni odbor društva nije našao nepravilnosti u radu.

Kako je ovo bila izborna Skupština, Drago Koludrović je proglašen za staro-novog Predsjednika

Dopresjednik Dominik Koludrović

Tajnica “Pelegrina”Senga Aljinović

Članovi predsjedništva Mihovil Bakotić,Šimun Novaković,Jadran Perić,Frane Mršić i Danko Paparela

Stomorska 13.kolovoza 2018.godine